کانون سلامتی کانون سلامتی

آسپارتام

آسپارتام

خلاصه مطلب: آسپارتام یک نوع شیرین کننده غیر مغذی است که دویست برابر شیرین تر از شکر است و در انواعی از مواد غذایی، نوشابه‌ها و سایر مواد غذایی کم کالری و بدون شکر وجود دارد و بیش از 25 سال است که در سراسر جهان مورد استفاده قرارگرفته است. آسپارتام طعم شیرینی از شکر دارد. شیرین کننده...



آسپارتام یک نوع شیرین کننده غیر مغذی است که دویست برابر شیرین تر از شکر است و در انواعی از مواد غذایی، نوشابه‌ها و سایر مواد غذایی کم کالری و بدون شکر وجود دارد و بیش از 25 سال است که در سراسر جهان مورد استفاده قرارگرفته است.
آسپارتام طعم شیرینی از شکر دارد. شیرین کننده های مصنوعی از جمله آسپارتام به عنوان شیرین کننده‌ای برای افراد مبتلا به دیابت به کار می رود و بر میزان قند خون آنان تاثیر نمی گذارد.
آسپارتام از دو اسید آمینه، اسید اسپارتیک و فنیل آلانین تشکیل شده است و از طریق مسیرهای طبیعی در بدن به سرعت به اسید آمینه و متانول تجزیه می شود. این مواد به طور طبیعی در غذاهایی مانند گوشت، شیر، میوه ها و سبزیجات وجود دارند و در بدن  بدون در نظر گرفتن منشا خود از مواد غذایی یا آسپارتام به همان روش کنترل می شوند.
آسپارتام به عنوان شیرین کننده ای با برندهای ماردین یا Nutrasweet و Equal به بازارعرضه شده است و همچنین در نوشابه های گازدار، دسر، ماست، نعناع، آدامس، بعضی از ویتامین ها و داروهای سرما خوردگی وجود دارد.

فنیل

افرادی که از بیماری ژنتیکی فنیل (PKU) رنج می برند نمی توانند اسید آمینه و فنیل آلانین را به طور موثر تجزیه کنند و این منجر به تجمع میزان مضرآنان در بدن می شود.
افراد مبتلا به این بیماری باید به فکر یک رژیم غذایی سخت باشند تا میزان فنیل آلانین مصرفی خود که به طور طبیعی در پروتئین های موجود در مواد غذایی وجود دارد را محدود کنند. از آنجایی که آسپارتام منبعی از فنیل آلانین است، همه محصولات غذایی که حاوی آسپارتام هستند به وضوح برای نشان دادن فنیل آلانین موجود در خود برچسب خورده اند تا افرادی که از بیماری PKU (فنیل) رنج می برند بتوانند از مصرف این محصولات اجتناب کنند.

ایمنی آسپارتام

ایمنی آسپارتام توسط مقامات نظارتی بیش از 100 کشور از جمله سازمان غذا و دارو، بهداشت و درمان کانادا، کمیسیون علمی اروپا، سازمان غذا و کشاورزی، سازمان ملل متحد و سازمان بهداشت جهانی مورد تایید قرار گرفته است.

میزان مصرف مجاز آسپارتام

شیرین کننده ها و سایر افزودنیهای غذایی به شدت کنترل می شوند و پس از ارزیابی دقیق مبنی بر بی خطر بودن آنها مورد استفاده قرار می گیرند . میزان مصرف مجاز روزانه  (ADI) برای آسپارتام مشخص شده می باشد. ( ADI مصرف مجاز آسپارتام ) برآوردی از میزان افزودنی هایی است که می تواند بدون به خطر انداختن سلامتی افراد همه روزه مصرف شود. ADI مجاز این محصول 40 میلی گرم برای هر کیلوگرم از وزن بدن است.
میزان مصرف آسپارتام برای افزودنی های غذایی بر اساس قانون مشخص شده ای است و این بدان معنی است که ما نباید میزان آسپارتام مصرفی را محاسبه کنیم تا از عدم زیاده روی در مصرف آن اطمینان پیدا کنیم. با توجه به حد مجاز مصرف آسپارتام یک فرد بالغ می تواند هر روز 14 قوطی از نوشیدنی های بدون قند حاوی آسپارتام را بنوشد. مقدار مصرف آسپارتام در اکثر نوشیدنی هایی بدون شکر به دلیل استفاده از سایر شیرین کننده ها در کنار آسپارتام معمولا کمتر از مقدار مصرف مجاز آن در این گونه محصولات می باشد.
در سال های اخیر با توجه به استانداردهای روز استفاده از آسپارتام کاهش یافته و شیرین کننده های دیگری مانند سوکرالوز و استویا جایگزین این شیرین کننده در محصولات غذایی شده اند.